Auteur(s): Aranka V. Ballering, S. Lucette Kiewiet, Bouko H.W. Bakker, Tim C. Olde Hartman & Judith G. M. Rosmalen

Samenvatting

De transgender en genderdiverse (TGD) populatie in huisartspraktijken neemt toe en TGD personen ervaren vaker so- matische en psychische klachten dan cisgender personen. Internationaal onderzoek laat zien dat TGD personen bar- rières in het contact met de huisarts ervaren, maar over de ervaringen van TGD personen met de Nederlandse huisart- senzorg is weinig bekend. Dit onderzoek exploreert ervaringen van TGD personen in de Nederlandse huisartsenzorg.]

De Alliantie Gezondheidszorg Op Maat startte twee online onderzoeken naar ervaringen van patiënten met de huisartsenzorg. Het huidige onderzoek betreft een mixed method analyse. Vooreerst hebben we het verschil in waar- dering voor de huisarts onderzocht tussen TGD en cisgender personen. Vervolgens hebben we middels kwalitatieve inhoudsanalyse de open vragen uit de vragenlijsten geanalyseerd, met een focus op door TGD personen ervaren bar- rières. Dit onderzoek is een secundaire data-analyse van reeds verzamelde data.

De twee vragenlijsten zijn door 1.201 (14.1% TGD, n=169) en 998 (6.6% TGD, n=66) participanten ingevuld. We vonden geen verschil in waardering voor de huisarts tussen TGD en cisgender personen. We konden vijf overkoepe- lende thema’s identificeren met betrekking tot ervaringen in contact met de huisarts van TGD participanten, namelijk: (1) door de patiënt ervaren TGD-gerelateerde kennis van de huisarts; (2) Organisatie van TGD-gerelateerde zorg; (3) Communicatie tussen huisarts en TGD personen; (4) Dynamiek tussen huisarts en TGD personen; (5) Zorg voor TGD personen bij de huisarts.

TGD personen ervaren meerdere barrières in contact met de huisarts. We raden huisartsen aan zich bewust te zijn van de ervaren barrières, en van een gendersensitieve en -correcte bejegening, communicatie en praktijkomgeving in contacten met TGD personen. Daarnaast adviseren wij vervolgonderzoek naar de door huisartsen ervaren barrières in contact met TGD personen, omdat deze ook de kwaliteit van de zorg beïnvloeden. Ook adviseren wij om informatie over gendersensitieve benaderingen op te nemen in scholing voor (aanstaande) huisartsen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Login en lees verder